2.0. Opetuksen ja ohjauksen suunnittelussa huomioidaan opiskelijan fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen turvallisuus.
- Opettajaopiskelija tietää oman alansa opettajan
työhön liittyvät turvallisuusohjeet ja –asiakirjat.
- Niitä reflektoiden hän suunnittelee omaan opetukseensa ja ohjaukseensa
liittyvän turvallisuuskartoituksen, jossa ottaa huomioon opiskelijoiden
fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen turvallisuuden. Työterveyslaitoksen mukaan hyvä työympäristö on turvallinen ja tuottava sekä terveellinen ja miellyttävä. Hyvinvoiva henkilöstö on työpaikan tärkein voimavara. Työturvallisuuden edistäminen lähtee hyvästä suunnittelusta, jossa ihmisen toiminta suhteessa työympäristöön on otettu huomioon joustavasti. Työturvallisuutta edistetään kehittämällä työympäristöä ja ymmärtämällä sekä ohjailemalla ihmisen käyttäytymistä. Kaikilla oppilaitoksessa työskentelevillä ja opiskelevilla pitää olla turvallista olla. Turvallisuus ei koostu pelkästään fyysisesti koetusta turvallisuudesta, vaan siihen liittyy myös psyykkinen ja sosiaalinen turvallisuus. Opiskelijoille on lakisääteistä kouluterveydenhuolto sekä koulun kuraattori- ja psykologipalvelut. Henkilöstöpuolella puolestaan työterveyspalvelut.
Fyysistä turvallisuutta pyritään turvaamaan kirjaamalla erilaisia toimintaohjeita, joilla pyritään ehkäisemään onnettomuuksia ja tapaturmia. Näitä ovat esimerkiksi pelastussuunnitelmat ja toiminta kriisitilanteessa sekä suunnitelma opiskelijoiden suojelemiseksi kiusaamiselta, häirinnältä ja väkivallalta. Myös lainsäädännössä pyritään turvaamaan meidän fyysistä turvallisuutta niin työntekijöinä kuin opiskelijoina. Tällaisia lakeja ovat mm. työsuojelulaki. Esimerkkinä maatalousalan perustutkinnossa opiskelevan tulee osata käyttää työvälineitä, työvaatteita ja noudattaa työmaalla työturvallisuuslakia. Opiskelijoiden tulee opintojensa aikana suorittaa työturvallisuuskortti, traktorikortti ja tarvittaessa tulityökortti. Myös ensiaputaidot on useassa oppilaitoksessa osa opetussuunnitelmaa. Itse työskentelen enemmän toimistotyössä, jolloin fyysinen työturvallisuus tarkoittaa enemmän ergonomiaa, työn tauotusta sekä työskentelyä sisäilmaltaan puhtaissa tiloissa. Perehdytys uusiin työtehtäviin on erittäin tärkeä osa fyysistä turvallisuutta.
Sosiaalinen turvallisuus tarkoittaa mielestäni sitä, että työyhteisö on toimiva; kaikki otetaan mukaan yhteisiin asioihin, kaikki kokevat olevansa samanarvoisia ja heitä kohdellaan tasa-arvoisesti. He ovat osa ryhmää ja työyhteisöä. Työterveyslaitoksen mukaan toimivassa työyhteisössä on yhteinen päämäärä ja tavoite sekä selkeä työn- ja vastuunjako. Toimintatavat on sovittu yhdessä ja päätöksen teko on läpinäkyvää. Mahdolliset ristiriidat otetaan nopeasti käsittelyyn. Esimiestyö on oikeudenmukaista ja tasapuolista.
Sosiaaliseen turvallisuuteen liittyy läheisesti psyykkinen turvallisuus. Tämä tarkoittaa mielestäni sitä, että työssä huomioidaan sen kuormittavuus, työajat, työtehtävien vaativuus suhteessa osaamiseen, rutiinitöiden rajallinen määrä tai mikäli työ vaatii paljon rutiinitöitä, niiden tauottaminen. Mikäli on tarve, pitäisi olla mahdollisuus työnohjaukseen tai työterveyshuollon kautta saatavaan psykologipalveluun. Psyykkistä kuormittavuutta voi lisätä asiakastyö ja etenkin haastavat asiakastilanteet, hankalat/uhkaavat tilanteet, liian tiukat aikataulut, työpaikan ilmapiiri. Kuormittavissa tilanteissa ei pitäisi jäädä/jättää yksin, vaan työnantajan ja työtovereiden pitäisi olla "herkillä tuntosarvilla" työtovereidensa suuntaan. Kaikki eivät rohkene puhua, jos joku asia mietityttää, vaan saattavat oirehtia muulla tavalla; poissaoloina, vetäytymisenä, kireytenä, unohteluna tmv. Lähtökohtaisesti pitäisi työt suunnitella niin, ettei kuormittavia tilanteita tulisi. Työn luonteesta johtuen ei kaikkia tilanteita pysty ennalta estämään; onnettomuudet, äkilliset kriisitilanteet ym. Näiden varalle voi kuitenkin pohtia erilaisia toimintamalleja, jottei tilanteet tule ihan yllättäen. Mikäli jotain äkillistä tapahtuu, on erittäin tärkeää, että ne puretaan mahdollisimman pian. Kussakin oppilaitoksessa on nimetty kriisiryhmä sekä kaupungissa/kunnassa on oma kriisiryhmä.