tiistai 29. elokuuta 2017

TKI- ja innovaatio-osaaminen

Osaamistavoitteet:

10. Reflektoit omaa pedagogista osaamistasi.
10.1. Kehität omaa toimintaasi opettajana ja ohjaajana keräämäsi palautteen perusteella.
10.2. Tiedät ammatillisen koulutuksen/korkeakoulun tutkimus- ja kehittämistoiminnan painopistealueet.




TKI -toiminta eli tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta on ammatillisen peruskoulutuksen ja lisäkoulutuksen sekä ammattikorkeakoulujen lakiin määritelty tehtävä. Olen tehnyt lähteiden pohjalta tiivistelmän, jossa kuvataan mitä TKI -toiminta tarkoittaa, mitkä ovat sen tavoitteet ja mitä se pitää sisällään. Tekemäni tiivistelmä: https://drive.google.com/file/d/1iZqDT0ESTSS2Zb5QlDSyoQKGMY7xY5fw/view?usp=sharing.





Tämän osa-alueen arviointikriteerinä on tarkastella ammatillisen koulutuksen tai -korkeakoulun tutkimus- ja kehittämistoimintaa ja opettajan roolia hanketyöskentelyssä. Lisäksi tulee kuvata ja analysoida oman alansa koulutukseen liittyvä kehittämishanke.


SOS - Sujuva ohjaus ja siirtymät (12.4.2017-31.12.2018)



Se mistä syystä valikoin juuri tämän hankkeen tutustuvaksi on se, että pystyisin toimimaan tämän koulutuksen yhtenä toteuttajana/opettajana meidän ammattiopiston asiantuntijapalveluiden kautta.
Tavoitteena on kehittää ohjaukseen ja oppimisen tukeen liittyvää osaamista yksilöllisen opintopolun eri vaiheissa; peruskoulussa, toisella asteella ja työelämässä sekä siirtymissä ja nivelvaiheissa etenkin erit. tukea tarvitsevan opiskelijan näkökulmasta. Keskiössä on ohjaus yhteisenä työnä ja yhteistoimintana. Hankkeessa luodaan ja vahvistetaan verkostoja eri kouluasteiden, työelämän ja muiden ohjaustoimijoiden kesken, luodaan yhteistä
asiantuntijuutta sekä juurrutetaan yhteisen ohjauksen periaatteita organisaatioiden yhteiseksi osaamiseksi. Hankkeessa toteutetaan neljästä toisiinsa kytkeytyvästä moduulista koostuva kokonaisuus (aktivoivat verkkoalustukset, alueelliset verkostopäivät, solmutyöskentely ja oman työn kehittäminen, työyhteisövalmennus/konsultaatio/juurruttaminen), jonka toteuttavat perusopetuksen ja ammatillisen erityisopetuksen asiantuntijat yhdessä opettajakorkeakoulujen ja muiden hakijaverkoston asiantuntijoiden kanssa.
Hanke on valtakunnallinen ja osittain verkossa toteutettava. Hankkeen tuloksena/tuotoksena syntyy monialaisia ohjauksen ja oppimisen tuen verkostoja ja solmuja, toimijakohtaisia ohjauksen periaatteita siitä, miten yhteistä ohjausta toteutetaan, sekä toimintojen juurtumista osaksi oppilaitosten arkea ja toimintaohjeita (opsit, ohjaussuunnitelmat, prosessit).


SOS – Sujuva ohjaus ja siirtymät on opetushallituksen rahoittamaa opetustoimen henkilöstökoulutusta, ja osallistujalle maksutonta. Hanke toteutetaan yhteistyössä Oulun ammattikorkakoulun, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kanssa.
http://www.oamk.fi/hankkeet/kotimaiset_kaynnissa/?hanke_id=1818
"Ohjaamisen ja sen laadun merkitys korostuu koulutuksen muutoksessa. Ohjausosaamisen tarve kasvaa, kun opiskelijoiden moninaisuus ja tuen tarpeet lisääntyvät, lähiopetus vähenee ja oppiminen siirtyy työpaikoille. Mitä enemmän opiskelijalla on tuen tarpeita, sitä tärkeämpää on peruskoulusta alkava yksilöllinen ohjaus kohti työelämää, ja verkostojen yhteistyö siirtymissä. Opetus/ohjaustyö tapahtuu monialaisissa ja muuttuvissa verkostoissa/solmuissa sekä työelämässä. Omaan työhön ja verkostoihin integroitu pitkäkestoinen koulutuskokonaisuus vastaa tarpeeseen sitoa täydennyskoulutus omaan työhön ja työyhteisön osaamiseksi".
SOS -hankkeessa toteutetaan koko opetustoimen henkilöstölle 7 opintopisteen moduloitu koulutuskokonaisuus, jossa vahvistetaan ohjaukseen ja oppimisen tukeen liittyvää osaamista yksilöllisen opintopolun eri vaiheissa peruskoulussa, toisella asteella ja työelämässä sekä siirtymissä ja nivelvaiheissa. Ohjaus on yhteistä työtä, joka tapahtuu erilaisissa verkostoissa ja ’solmuissa’. Siksi myös koulutuskokonaisuus ja sen työtavat perustuvat yhdessä kehittämiseen, oppimiseen ja yhteisöllisen asiantuntijuuden kehittymiseen. Koulutuskokonaisuus osallistaa mukaan johdon, toimijat ja työyhteisöt, juurruttaa hankkeen teemat yhteiseksi osaamiseksi sekä luo ja vahvistaa verkostoja eri kouluasteiden, työelämän ja muiden ohjaustoimijoiden kesken.


Hankkeen sisällöt ja teemat

1. Kohtaaminen ohjaamisen lähtökohtana
  • Vuorovaikutus ja opiskelijan kohtaaminen
  • Erityistä tukea tarvitsevan oppilaan/opiskelijan kohtaaminen
  • Lapsi/nuori oman elämänsä toimijana, tekijäksi ja toimijaksi kasvaminen
  • Lapsen ja nuoren osallisuuden ja voimavarojen vahvistaminen.
  • Osallistava (inklusiivinen) opetus ja ohjaus sekä oppimisen ja koulunkäynnin tuki
  • Toimintakykyajattelun hyödyntäminen, ohjauksen työkalut
  • Osallisuutta vahvistava yhteisöllinen ohjaus
2. Ohjaus on yhteistä työtä
  • Koulu oppivana yhteisönä: yhteisöllisen ja osallistavan toimintakulttuurin vahvistaminen, yhteisöllinen oppilas- ja opiskelijahuolto käytännössä
  • Yhteinen työ, jaettu osaaminen: Monialainen yhteistyö sisäisissä ja ulkoisissa verkostoissa ja solmuissa sekä työelämän kanssa
  • Ohjaus opintopolun eri vaiheissa (ks. kuva): ohjauksen järjestäminen, toimintatapojen kehittäminen ja ohjausosaamisen lisääminen
  • Pedagogisten asiakirjojen hyödyntäminen yhteisen työn välineenä
  • Erityistä tukea tarvitsevan oppilaan/opiskelijan ohjaus
3. Vahvuuksille rakentuva yksilöllinen opintopolku
  • Oppimisen ja koulunkäynnin tukeminen opintopolun eri vaiheissa
  • Yksilöllisiin tarpeisiin vastaaminen, osaamisperusteisuus, asiakaslähtöisyys, henkilökohtaistaminen, vahvuudet oppimisen tukena
  • Oppimista tukevat erityismenetelmät ja työtavat (esim. neuropsykiatrinen valmennus, visualisointi, konkretisointi, stukturointi, paloittelu, vahvuusperustainen pedagogiikka, sosiaaliset tarinat, tukikeskustelut, palkkiojärjestelmät, vahvuustyökalu…)
4. Oikeat uravalinnat työllistymisen takaamiseksi
  • Varhainen ohjaus tulevaisuudenuran aktivoinnissa
  • Suunnitelmalliset siirtymät, toimiva tiedonsiirto, tuen jatkumo nivelvaiheissa
  • Työelämäosaaminen ja työelämäyhteistyö, verkostot, TET-jaksot, työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjaus
  • Tuettu työllistyminen ja työkalut uraohjaukseen: työanalyysit, luontaiset taipumukset ja toimintatyyli, työhönvalmennuksen työtavat

Opettajan rooli hanketyöskentelyssä

Opettajan rooli hanketyöskentelyssä ja kehittämishankkeissa vaatii omaa aktiivisuutta, kehittämishalukkuutta, joustavuutta ja muuntautumiskykyä. Mielestäni opettajalta vaaditaan hanketyöskentelyssä myös pitkäjänteisyyttä, epävarmuudensietokykyä ja rohkeutta kokeilla uutta. Koska TKI -toiminta on määritelty osaksi ammatillisen koulutuksen ja lisäkoulutuksen sekä ammattikorkeakoulujen perustehtävää, opettajan työssä on välttämätöntä olla mukana erilaisissa kehittämishankkeissa.


Mielestäni opettajuudelta vaaditaan myös ns. pelisilmää, jotta huomaa erilaiset kehitystarpeet ja vie niitä kehitystarpeita eteenpäin. Verkosto-osaaminen on olennainen osa kehittämistyötä, sillä harvoin työtä tehdään yksin, vaan mukana on eri toimijoita niin oppilaitoksista kuin työelämästä. Kun puhutaan opettajan roolista koulutuksen ja työelämän välillä, opettajan rooli on merkittävä. Opettajan tulee tietää ja tiedostaa työelämän tarpeet, jotta osaa huomioida ne opetuksessaan. Opettajan tulee ylläpitää myös omaa osaamistaan pysyäkseen ajan hermolla ja jotta opettaa asioita, joita työelämässä tarvitaan. Yksi keino pysyä opettajana "ajan hermolla" on käydä säännöllisesti päivittämässä osaamistaan erilaisten työelämäjaksojen kautta ja / tai tekemällä opetuksessaan säännöllistä yhteistyötä työelämän kanssa (esim. opiskelija- ja tilaustyöt). Opettaja tuo myös työelämästä viimeisimmät terveiset omaan oppilaitokseensa ja näitä "terveisiä" voidaan hyödyntää esimerkiksi opetusvälineiden hankintaa pohtiessa (laitteistot työvälineet, koneet ym.).


Jos/kun opettajana on mukana erilaisissa hankkeissa, tulee tietää projektityöskentelyn periaatteet (rahoitus, raportointi, aikataulutus, työajanseuranta ym.). Lopuksi opettajalta vaaditaan myös sitä, että projekteissa kehitetyt toimintamallit ja hyvät käytänteet jatkuvat arjessa eivätkä jää vain projektin aikaiseksi toiminnaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Turvallisuusosaaminen

2.0. Opetuksen ja ohjauksen suunnittelussa huomioidaan opiskelijan fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen turvallisuus. - Opettajaopiskelija...